Tips

Tips bij het kopen van de juiste bh

Laat je altijd éérst opmeten en doe dit regelmatig. De omvang en de vorm van je borsten verandert door de jaren heen. Het is dan ook niet vreemd dat maar liefst 80% van de vrouwen de verkeerde behamaat draagt!

De meeste vrouwen zijn geneigd een grotere omvangmaat te kiezen in plaats van een grotere cupmaat. Maar als de omvangmaat te groot is schiet de rugband omhoog, hierdoor werkt de ondersteunende functie van de bh niet. Voor de juiste ondersteuning en lift van de borsten hoort de behaband voor en achter op dezelfde hoogte zitten. Kies daarom een kleinere omvangmaat en een grotere cupmaat, zodat je de perfecte lift krijgt van voren. Een grotere cup met een kleinere omvang zit vaak veel mooier.

Tips bij het passen:

  • Als je een bh koopt, zet dan tijdens het passen de haakjes altijd op de laatste stand. Als de bh wat ouder wordt en de bh band rek verliest, kun je het 2e of 3e haakje gebruiken om de juiste ondersteuning te behouden.
  • Draag de bandjes van je bh niet te strak, als ze wat losser zitten krijg je een juiste fitting en lift.
Hoe meet je zelf jouw bh maat?

Het dragen van de juiste bh maat is belangrijk voor de ondersteuning van de borsten. Het is heel gemakkelijk om zelf je bh maat op te meten. Een cupmaat bestaat uit een cijfer voor de omvang en een letter voor de cup, deze twee vormen samen de bh maat.

Hoe meet je zelf jouw bh maat?
Meet de borstomvang:
Meet onder de borsten de omvang met een centimeter. Zorg dat de centimeter aan de voor- en achterkant recht zit. Het aantal centimeters dat je opmeet is de omvang:

63 - 67 cm: 65
68 - 72 cm: 70
73 - 77 cm: 75
78 - 82 cm: 80
83 - 87 cm: 85
88 - 92 cm: 90
93 - 97 cm: 95 etc.

Meet de cupmaat:
Meet het meest volle gedeelte van je borst op. Meestal is dit ter hoogte van de tepels. Reken vervolgens het verschil uit tussen de borstomvang en de cupmaat. Het verschil in centimeters bepaalt welke cup jij hebt:

10 - 12 cm: AA
12 - 14 cm: A
14 - 16 cm: B
16 - 18 cm: C
18 - 20 cm: D
20 - 22 cm: E
22 - 24 cm: F
24 - 26 cm: G
26 - 28 cm: H
28 - 30 cm: J

De omvang en cupmaat samen bepalen jouw bh maat.

Weg met de onderbroekenlijn en doorschijnen

Veel rokken en broeken tekenen, vooral als ze strak sluiten of van dunne materialen zijn gemaakt. De oplossing is een tanga of een string. Kies niet voor strakke modellen, anders blijf je evengoed lijntjes zien. Houd je niet van tanga's of strings? Kies dan voor naadloos ondergoed.

Te groot ondergoed 'breekt' de soepele lijnen van je kleding. Het kan je outfit een slonzig aanzien geven en komt je figuur niet ten goede. Te klein ondergoed is evenmin flatterend. Denk maar eens aan het effect van een te strakke bh onder een T-shirt: iedereen kent de kussentjes die zich op de rug vormen. Behalve de juiste maat, is ook de pasvorm heel belangrijk. De juiste pasvorm ondersteunt je lichaam beter.

Niet doorschijnen
Een onderbroek die door je kleding heen zichtbaar is, is net zo erg als een 'onderbroekenlijn'. Kies daarom ook de kleur van je ondergoed met zorg. Ook wit gaat vaak het doorschijnen niet tegen. Meestal zijn huidskleurtinten en mokkatinten minder goed zichtbaar dan wit. Maar ook hier geldt: eerst proberen en dan de beste optie kiezen.

Bh-bandjes verbergen

Onder sommige kledingstukken past een gewone bh niet. Jurken of topjes met lage ruggen of die strapless zijn, vragen om een speciale bh. Het is een must om een multifunctionele bh in je ondergoed-collectie te hebben, zo ben je altijd voorbereid op ieder kledingstuk. Een multifunctionele bh heeft bandjes die je op verschillende manieren kunt dragen. Zo kun je de bandjes ‘crisscross’ of als een halter dragen. Voor jurken en topjes met een lage rug bestaat er een bh met een lage rugsluiting of je kunt kiezen voor de plakbeha.

 

Wastips Lingerie

Lingerie wordt gemaakt van kwetsbaar en speciaal materiaal. Houd daarom met het wassen rekening met de volgende tips:

  • Was je (beugel) bh in de wasmachine altijd in een waszakje. Zo houdt de bh haar vorm en blijft de kleur mooi. Mocht de beugel onverhoopt losraken, dan kan deze niet in de wasmachine verdwalen en schade aanrichten.
  • Kijk altijd in het etiket naar de symbolen voordat je lingerie wast.
  • Voorgevormde bh's kun je het beste op de hand wassen, zodat de 'padding' gelijkmatig blijft. Drogen duurt wel iets langer, maar het is de moeite waard!
  • Het (vaak) wassen van bh's is niet slecht, integendeel. In de meeste bh's is elasthan verwerkt. Door dit materiaal behoudt de bh haar elasticiteit en door regelmatig wassen worden de vezels goed schoon gehouden.
  • Ondergoed kan over het algemeen het beste worden gewassen op 40 graden. Sorteer het ondergoed op kleur, om vervaging en het doorlopen van kleur te voorkomen.
Bh mooi houden

Dreamstyle Lingerie verkoopt bh’s van goede kwaliteit en die lang meegaan. Maar zelf heb je ook invloed op de levensduur van jouw lievelings bh. Wij geven jou graag tips hoe je bh’s zo lang mogelijk mooi kunt houden.

Draag een bh geen twee dagen achter elkaar
Wij begrijpen dat je jouw favoriete bh het liefst elke dag draagt, maar dit is helemaal niet goed voor het elastiek. Wanneer je een bh te vaak achter elkaar draagt rekt het elastiek uit. Zorg ervoor dat er minimaal één dag tussen het dragen van de bh zit. In de dag ertussen kan het elastiek zich herstellen. Mocht het echt niet anders kunnen en moet je de bh de volgende dag weer aan, spoel dan de bh na het dragen af met koud water. Het elastiek herstelt hierdoor sneller.

Was je bh na 4 keer dragen
Het is helemaal niet slecht om een bh vaak te wassen. Een bh kan je gemiddeld het beste na vier keer dragen wassen. Dit verschilt per persoon, de een zweet meer dan een ander. Meer tips over het wassen van je bh lees je hier.

Was een bh met de hand
Een bh houd je het mooist door het met de hand te wassen. Spoel na het wassen de bh uit met koud en water en laat hem op een handdoek opdrogen. Was je liever met de wasmachine, gebruik dan een waszakje. Stop een bh nooit in de droger.

Vouw bh’s niet op
Wanneer bh’s worden dubbelgevouwen beschadigen en kreukelen de cups, dit geldt vooral voor voorgevormde bh’s. Bh’s kan je het beste opbergen door ze achter elkaar neer te leggen.

Kleur mooi houden
Net als bij gewone was, moet je bh’s ook scheiden op kleur. Het is verstandig om lingerie met kleur eerst in water en azijn te leggen. Hierdoor voorkom je het doorlopen van de kleuren en behoudt je de kleur van je bh.